Karp to tradycja. Ale czy znacie te produkty?

Karpia można jadać na dziesiątki różnych sposobów. Oczywiście najbardziej tradycyjny jest w galarecie lub klasycznie, smażony na patelni. A co powiecie, by w te święta zaskoczyć i na stole serwować karpia z ekologicznego gospodarstwa w zupełnie nowej odsłonie?

Choć karp jest jedną z najczęściej konsumowanych przez nas ryb, to w rzeczywistości mało kto zna smak karpia wędzonego. Nadchodzące święta to doskonała okazja do tego, by zmienić świąteczny rytuał.

Karp wędzony w dzwonkach to ciekawa forma podania ryby. Intensywny smak, delikatne mięso, charakterystyczny aromat. Tego nie da się zastąpić żadnym innym produktem rybnym. Nie wierzycie? Może właśnie nadchodzi okazja, by przełamać stereotypy i spróbować czegoś nowego.


Świetnie na wigilijnym stole zaprezentują się też pierogi z karpia. Farsz przygotowywany według tradycyjnych polskich przepisów, pochodzących jeszcze z okresy sprzed wojny, zachwyca najwytrawniejszych smakoszy. Co ważne, mięso karpia w farszu zachowuje wszystkie swoje właściwości: poza łatwo przyswajalnym białkiem, z kwasami Omega 3, zawiera cenne składniki mineralne takie jak fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.


Na pewno zauroczy Was też filet z karpia marynowanego po bełżecku. To aż 95% rybiego mięsa, do tego przecier pomidorowy, cebula, marchewka, czosnek, ocet, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Wszystko w idealnych proporcjach, by każdy, kto tylko spróbuje tego przysmaku, od razu go pokochał. To doskonała alternatywa dla karpia w galarecie i ryby po grecku, które są już niemal świątecznym rytuałem.


Miłośnikom ryb słodkowodnych polecamy także karpiarz, czyli wyjątkową formę paprykarza, ale paprykarza domowej produkcji, pochodzącego z ryb hodowanych w ekologicznym gospodarstwie. A tu, jak wiadomo, króluje niepodzielnie karp i to on nadaje ton wszystkim nutom smakowym w karpiarzu.

Świetnie wkomponuje się w rybne potrawy zarówno na Wigilijnym stole, jak i podczas innych domowych uroczystości, podczas których nie powinno zabraknąć pysznych dań.