Zioła w Twoim domu

Wiosną budzą się nie tylko nasze chęci do życia, ale także zacięcie ogrodnicze. Nie trzeba mieć wielkiego terenu, by cieszyć się świeżymi ziołami. Możemy je skubać każdego dnia i wzbogacać swoje dania o świeże dodatki.

Jak hodować zioła w domu? Jeśli nie mamy dostępu do ogrodu, można to robić na balkonie, tarasie, ale także w domu na parapecie czy na kuchennym blacie. Wystarczy się do tego odpowiednio przygotować - my doskonale wiemy, w jaki sposób. Zamierzamy się nim z Wami podzielić.

Listki rukoli, brokuła czy czerwonej kapusty?

A może by tak postawić na nietypowe listki, które nie tylko wzbogacają smak kanapek i dań, ale także są bardzo zdrowe. Należy wybierać te ekologiczne, dzięki czemu mamy pewność, że rzeczywiście stawiamy na wysokiej jakości produkty. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie na przykład listków rukoli Heimgart. To bogactwo witamin i minerałów. Posiadają one w swoim składzie mnóstwo witamin, między innymi A i C, a także błonnik. Smakują orzechowo, bardzo przyjemnie, są aromatyczne. W opakowaniu można znaleźć podłoże i rozłożone już nasionka. Wystarczy o nie dbać i poczekać aż wykiełkują. Z kolei listki brokuła smakują orzeźwiająco i łagodnie. Posiadają nie tylko witaminę A, a także beta-karoten. Jeśli z kolei masz ochotę na coś bardziej kolorowego, to warto sięgnąć po BIO listki czerwonej kapusty. Tutaj także znajdziemy bogactwo witamin: A, B, C oraz kwasy omega-3, a także błonnik, który warto wprowadzić do swojej codziennej diety.

Suszone i aromatyczne

Uzupełnieniem takiej zdrowej i aromatycznej kuchni będą także zioła w formie suszonej. Te wysokiej jakości doskonale pachną i odmieniają smak naszych potraw. Warto zdecydować się chociażby na liście laurowe, które stymulują układ pokarmowy i pomagają w trawieniu, a także pobudzają apetyt i wytwarzanie soków trawiennych. Liście laurowe przeciwdziałają także wzdęciom i zaburzeniom trawiennym, więc warto je wprowadzić, zwłaszcza do ciężkostrawnych potraw.

Na co jeszcze warto postawić? Przede wszystkim suszone greckie liście oliwne. Znane są ze swoich właściwości antybakteryjnych, antywirusowych i przeciwgrzybiczych. Posiadają bardzo dużo przeciwutleniaczy, dzięki czemu redukują oznaki starzenia się i poprawiają wygląd cery. Liście oliwne regulują również poziom glukozy we krwi. Z takim zapasem ziół świeżych i suszonych nasza wiosenna kuchnia stanie się aromatyczna, smaczna i przede wszystkim - zdrowa.