Informacje o sprzedającym

Len źródłem zdrowia i urody ...


Jak to się wszystko zaczęło i dlaczego LEN?

- ponieważ uprawa lnu na terenie powiatu żarskiego (dawne Dolne Łużyce) jest  uwarunkowana historycznie 
- ponieważ trudno wyobrazić sobie bardziej tradycyjną i bardziej polską roślinę niż len. Jest on uprawiany w naszym  kraju i regionie od stuleci, najpierw jako surowiec włókienniczy, a dziś jego drogocenne właściwości wykorzystywane są szeroko w branży spożywczej, ale także czerpie z niego kosmetologia
- ponieważ len jest skarbnicą zdrowia, jest jak dobrze zaopatrzona apteka, jego  regularne spożywanie pod różnymi postaciami jest źródłem zdrowia i urody, len to przede wszystkim: 
   * wysoki poziom dobrej jakości tłuszczy
   * prawdziwą siłą lnu jest wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego
     Omega 3 -jednego z najcenniejszych z wielonienasyconych kwasów
     tłuszczowych
   * równowaga kwasów Omega 3 do Omega 6
   * wartościowe białko roślinne
   * błonnik
   * bogactwo minerałów tj. cynk i magnez oraz witamin z grupy: B, A i E

Zawiązanie się Grupy  Producentów Rolnych „Żarski Len” przyczyniło się do przywrócenie upraw lnu właśnie na terenie powiatu żarskiego. 

Następnie utworzony został w Żarach Klaster Żywności Prozdrowotnej, którego len i żywność wytwarzana na jego bazie, była i jest głównym obszarem zainteresowania.  W skład klastra wchodzą podmioty związane z uprawą i przetwarzaniem nasion lnu. 

Firma Ollen-POL Sp. z o.o. powstała w roku 2018 jako jedno z ogniw funkcjonującego już w Żarach klastra żywności prozdrowotnej;

Główny nasz cel – to skup nasion lnu od okolicznych rolników, przygotowanie nasion do tłoczenia i tłoczenie oleju lnianego o bardzo wysokich parametrach jakościowych. Oczywiście stosujemy naturalną metodę tłoczenia na zimno, bez chemicznego jego poprawiania czy przetwarzania. Olej ten stanowi doskonałą bazę do przeprowadzenia procesu estryfikacji, w wyniku której wyizolowane zostają  NNKT Omega 3+6+9, w ultra czystej postaci.

Wyznajemy zasadę, że:
nic co natura zawarła cennego w lnie nie może się zmarnować.
Przetwarzamy nasiona lnu kompleksowo, tzn. aby nie powstawały odpady produkcyjne. Odtłuszczone nasiona lnu są w pełni wykorzystane, np. do wypieku kruchych lnianych ciasteczek czy jako zdrowy dodatek do pieczywa, wzbogacający je oraz  przedłużający jego trwałość.

Aby utrzymać i potwierdzić wysoką jakość naszych działań i produktów regularnie zlecamy szczegółowe badania w akredytowanych laboratoriach, pozyskujemy granty na rozwój,  prowadzimy działanie promocyjno-reklamowe produktów wytwarzanych w ramach klastra.
Ponadto, w ramach klastra wspieramy lokalnych wytwórców i wiejskie gospodynie domowe.

Chętnie podejmiemy współpracę z innymi podmiotami w zakresie wypieku i wprowadzania na rynek pieczywa z dodatkiem mączki lnianej oraz dystrybucji naszych produktów na bazie lnu.

A dla zachowania zdrowia i urody proponujemy wprowadzenie kilku zmian w codziennym odżywianiu, które wpisują się w polską tradycję i dodatkowo wspierają rodzimy biznes.
Proponujemy zamienić: 
- rybi tran wątpliwej jakości- na - koncentrat NNKT Omega wyizolowany z oleju lnianego
- oliwę z oliwek - na - olej lniany tłoczony na zimno
- białe pieczywo -na - pieczywo z dodatkiem mączki lnianej
- bezwartościowe słodycze - na - ciastka lniane kruche lub Lnianki
- nasiona chia - na - siemię lniane
- zwykłe mydło - na - naturalne mydło lniane