Informacje o sprzedającym

Przedsiębiorca: Pasieka Smakulskich sp. z o.o. to firma rodzinna z Pakosławia.

A oto nasza historia.


„Z pasji i miłości do najważniejszych owadów na świecie”.

Gdy choruje pszczelarz, zaczynają chorować pszczoły. Ten los dzieli wielu dojrzałych pszczelarzy, którzy nie znaleźli potomka, który chciałby przejąć po nich setki tysięcy pszczół. Tak stałoby się również z pasieką mojego Taty. Wiele razy mówił o pszczołach, ale działo się to tak często, że wszystko co wlatywało jednym uchem – wylatywało drugim. Na szczęście wpadł na pomysł, żeby przemycić mojej żonie książki Fenomen pszczół miodnych. Książka niezwykła, jedyna. Opowiada o rodzinie pszczelej traktując ją jak super organizm podobny do ssaka wskazując szereg podobieństw. Po rekomendacji żony oczywiście i ja ją przeczytałem. Wtedy zaczęliśmy o swojej przyszłości myśleć zupełnie inaczej. Z dnia na dzień co raz częściej wracaliśmy do tematu zmian, by pewnego momentu zdecydować, że zajmiemy się tym do czego Tata próbował mnie już dużo wcześniej zachęcić. A właściwie zajmiemy i to nie tak wprost. Postanowiliśmy, że oprócz hodowli pszczół i sprzedaży miodu będziemy dzielić się z innymi wiedzą o pszczołach, a także wprowadzać w pszczelarstwo każdego kto będzie chciał tego spróbować.

Tak powstała Pasieka Smakulskich – miejsce, w którym można kompleksowo doświadczyć świata pszczół. Przestrzeń, w której mali i duzi mogą wziąć udział w warsztatach pszczelarskich, spróbować rzemieślniczych miodów i odpocząć od szybkiego tempa życia. Od niedawna także skorzystać z inhalacji w domku do apiterapii (uloterapii). Robimy to dlatego, że wierzymy, iż wiedza o pszczołach, ich zrozumienie oraz miłość do tych niesamowitych owadów mają moc zmieniania świata.

Zapraszamy do siebie entuzjastów ekologii i osoby, które chciałyby lepiej poznać świat pszczół.

W swojej ofercie proponujemy miody odmianowe takie jak: rzepakowy, leśny, lipowy, ze spadzi iglastej oraz miody z dodatkami innych produktów pszczelich: pierzgi, propolisu i pyłku. Dla wszystkich osób, które uważają, że nie lubią miodu polecamy w szczególności miód leśny. To dzięki niemu nasza córka zaczęła jeść miód. Paradoksalnie nie lubiła go wcześniej. Miodem, który uważamy za najcenniejszy pod każdym względem jest miód ze spadzi iglastej, którego właściwości i smak sprawiają, że nie ma sobie równych.

Naszym niekwestionowanym hitem są orzeszki solone z miodem, które wymyśliliśmy całkowicie sami. Pomysł na ich zrobienie zrodził się podczas rodzinnej kolacji i już kilka minut później został przetestowany w domowych warunkach. Wraz z synem kremowaliśmy miód, dodawaliśmy orzeszków i testowaliśmy, by otrzymać przepis idealny. Dziś ta przekąska nazywana przez niektórych pastą robi furorę wśród smakoszy smaków takich jak karmel słony. Połączenie słonych orzeszków ze słodkim miodem to strzał w dziesiątkę dla wszystkich łasuchów i zdrowa alternatywa dla sklepowych, przetworzonych przekąsek.

Pasieka Smakulskich to źródło energii, pomysłów i marzeń, które sukcesywnie realizujemy w małej miejscowości gminnej Pakosław w powiecie rawickim otarci o Dolinę Baryczy.

Zapraszam do rozmowy

Piotr Smakulski

<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} </style> <![endif]-->