Wyroby pszczele to podstawa polskiej kuchni. Przede wszystkim cenimy miody, które służą nam do wypieków ciast i ciasteczek oraz rozmaitych babeczek. Ale przecież miody chętnie łączymy także z mięsem przygotowując przepyszne mięsne potrawy. Co ważne, pszczelarskie skarby to również dodatek do kanapek i na pewno miody są zdrowsze niż masła czekoladowe, które nierzadko zawierają szkodliwy dla zdrowia olej palmowy.
Z reguły miód ekologiczny to dla nas miód z polskich pasiek. Ale to nie zawsze jest wyznacznikiem smaku, przecież żyjemy w globalnym świecie, a to pozawala na swobodny przepływ produktów spożywczych. W ten sposób możemy bez przeszkód nabyć miody z Afryki, z Gracji, Rosji, czy Francji. W każdym wypadku pszczoły zbierają nektar z innych pożytków, a same miody cechują się indywidualnym i niepowtarzalnym smakiem. Mikroklimat każdego regionu, na którym funkcjonuje pasieka ekologiczna sprawia, że miód akacjowy może smakować inaczej - z Doliny Dolnej Odry i inaczej z Podlasia, a jeszcze inaczej z lasów nad Sekwaną.
Miód zdrowy powinien się znajdować w każdej spiżarni. Czy warto kupować produkty od pszczelarzy z odległych zakątków świata? Nie bez znaczenia są tu możliwe reakcje alergiczne na rośliny, z jakimi na co dzień nie mamy do czynienia. Niemniej sprzedaż miodu trwa w najlepsze, a smakosze mają mnóstwo ciekawych produktów do dyspozycji. Sklep z miodem na pewno Was nie zawiedzie, jeśli tylko jest dobrze zaopatrzony, to będzie oferował bogactwo smaków i? samo zdrowie. Regularnie spożywane miody mogą wyleczyć niemal z każdej dolegliwości.