Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego 650 g
Produkt regionalny z unijnym certyfikatem ChNP
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego jest dostępny w postaci stałej (krupiec) i płynnej (patoka). Naturalny proces krystalizacji nie ma żadnego wpływu na smak produktu.
W gęstych lasach górzystego Beskidu Wyspowego, na terenach nienaruszonych działalnością człowieka, powstaje wyjątkowo cenna, jedyna w swoim rodzaju substancja – spadź jodłowa. Produkują ją maleńkie owady – mszyce należące do gatunku miodownica jodłowa zielona. Pobierają one z gałęzi jodłowych sok roślinny i przekształcają go w słodką, lepką spadź, bogatą w składniki mineralne, witaminy z grupy B, a także tlenki potasu, magnezu, fosforu oraz sodu.
Ten gęsty płyn stanowi doskonałe źródło węglowodanów dla pszczół, które znajdują go na jodłowych igiełkach i gałązkach, a następnie zanoszą do ula. Nie jest to jednak łatwe zadanie. Spadź iglasta nie ma kwiatowego zapachu ani koloru, więc najlepiej potrafią ją odszukać pszczoły miejscowe rasy kraińskiej linii Dobra. Są one idealnie przystosowane do trudnych warunków panujących w dziewiczym lesie jodłowym od XVI wieku porastającym tereny Beskidu Wyspowego i w ciągu setek lat nauczyły się wykorzystywać ten pożytek.
Po dostarczeniu spadzi do ula rozpoczyna się proces tworzenia z niej miodu. W naszej pasiece nie ingerujemy w tym czasie w pracę owadów – wiemy, że to one są w tej dziedzinie prawdziwymi specjalistami. Kiedy ich dzieło jest gotowe, delikatnie wybieramy miód z uli, aby go odwirować. Po przecedzeniu wystarczy już tylko przelać go do słoików. W ten właśnie sposób powstaje miód spadziowy z Beskidu Wyspowego. Jego intensywny, żywiczny aromat i wyrazisty kolor stanowią idealne dopełnienie dla charakterystycznego smaku. Miód spadziowy jest słodszy od innych miodów, ale słodycz ta zostaje przełamana przez klarowne leśne nuty.
Kiedy stosować miód spadziowy z Beskidu Wyspowego? Warto sięgnąć po niego, by:
• bez wyrzutów sumienia zjeść coś pysznego,
• wzmocnić swoją odporność,
• wspomóc leczenie przeziębienia, grypy i innych infekcji,
• złagodzić przebieg chorób przewodu pokarmowego,
• uregulować pracę układu sercowo-naczyniowego,
• wyrwać się z zimowego marazmu i nabrać pozytywnej energii.
Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego będzie też doskonałym, niebanalnym prezentem dla każdego konesera miodów!