WYCZYŚĆ
CENA (ZŁ)
SPRZEDAWCA
LOKALIZACJA
  • z
  • 0

Ryby uwielbiamy jeść. Pomimo tego, że w Europie jesteśmy na szarym końcu narodów pod względem ilości jedzenia ryb, to mimo wszystko polscy producenci uważają, że sięgamy po wspominane ryby dość często i chętnie. Nie tylko podczas wakacji nad morzem, ale o każdej porze roku, zarówno przygotowujemy rybne potrawy w domach, jak również chętnie zamawiamy je w restauracjach. Fakt, że te produkty spożywcze do tanich nie należą, niemniej jeśli spojrzeć na pasjonatów wędkarstwa, których w Polsce jest mnóstwo, to mamy odpowiedź, skąd to zamiłowanie.

Mówiąc o rybach mamy przede wszystkim dwie kategorie. Jedna to oczywiście same ryby, druga to wszelkiego rodzaju przetwory rybne. Bardzo popularne są rozmaite konserwy, tuńczyk w sosie własnym, szproty w pomidorach i rarytas ze Szczecina, czyli popularny paprykarz. Z roku na rok popularność zyskują też produkty rybne i półprdodukty. Nie chcemy łososia ze skórą, ale jeśli możemy kupić filet, jaki da się szybko pokroić na skrawki do sushi, to kupujemy taki półprodukt bez zastanowienia. Jesteśmy wygodni, ale wciąż lubimy dobrze zjeść.

Naturalnie sprzedaż ryb jest największa w okresie grudnia, czyli tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Wówczas na stole królują karpie, choć i tu się zdarza, że te słodkowodne ryby są zastępowane rybami oceanicznymi. A jak przyrządzamy ryby? Pieczemy, tradycyjnie smażymy na oleju, robimy rybę w galarecie, gotujemy zupy rybne. Co kto woli, ważne, by rzeczywiście ryby spożywać. Mają zdrowe mięso i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.