Chyba nikt na całym świecie nie robi aż tak dużo własnych przetworów, jak Polki. Dżemy i konfitury, oraz wszelkiego rodzaju powidła to wręcz narodowa tradycja. Kiedy tylko zaczynają się owocowe zbiory, w kuchniach aż pachnie od wyrobów. Ale nie tylko słodkości zapewniają nasze spiżarnie, ale rozmaicie inne przetwory ekologiczne takie jak ogórki kiszone i korniszone, papryki w zalewach, kabaczki, cukinie i wiele innych warzyw, jakie nadają się do naturalnego konserwowania.
Skąd to nasze zamiłowanie do przetworów? Podłoże sięga czasów komunizmu, kiedy to półki sklepowe były puste i trzeba było sobie radzić inaczej, jeśli nie chciało się głodować. Przy okazji doceniliśmy zdrowe przetwory, jakich trudno szukać u producentów masowej żywności. Dziś, mimo że uporaliśmy się z komunizmem, wciąż kochamy te smaki i cenimy zdrowie. Nawet jeśli nie mamy czas na samodzielne ich wykonanie, to chętnie kupujemy, na straganach, u rolników, czy wreszcie w sklepach internetowych bez problemy kupimy pyszne przetwory bio. W zasadzie każdy smak, jaki nas interesuje jest dzisiaj do nabycia i co ważne, polscy producenci robią znakomite przetwory. A zdrowe dżemy? palce lizać.
Co ważne, zaczyna nas przerażać cukier (to w przypadku przetworów z owoców). Na szczęście można bez kłopotu znaleźć na sklepowych półkach przetwory, w jakich nie wykorzystuje się cukru. To samo zdrowie, przetworzone owoce często nie tracą swoich właściwości i witamin. Natomiast ucieczka od cukru na pewno przełoży się na zdrowie tych, którzy takie przetwory spożywają.