WYCZYŚĆ
CENA (ZŁ)
SPRZEDAWCA
LOKALIZACJA
  • z
  • 0

Zdrowe warzywa to podstawa naszych domowych przygód w kuchni. Bogactwo smaków nie zna dzisiaj granic, polscy producenci od lat mają bardzo interesującą ofertę. Nie tylko klasyczną marchew, cebulę, pietruszkę czy kapustę, ale również rozmaite gatunki cukinii, kalafiory, brokuły i wiele innych, nawet egzotycznych gatunków. Czy ma to znaczenie dla naszej spiżarni? Oczywiście, że tak. Odkąd stopa życiowa przeciętnego Polaka się podniosła, chętniej podróżujemy po świecie i próbujemy rozmaitych smaków. Nierzadko zaczynamy kochać kuchnię krajów, do których wyjeżdżaliśmy w ramach emigracji zarobkowej. Nasza świadomość gastronomiczna jest całkiem duża, a to z kolei przekłada się na nasze oczekiwania ? chętnie sięgamy po warzywa ekologiczne i zapewne nieprędko się to zmieni.

Dziś świeże warzywa to nie tylko pierwszy lepszy produkt od rolnika. Zaczynamy zwracać uwagę, gdzie uprawy są prowadzone. Eko warzywa nie budzą naszego zaufania, jeśli uprawa prowadzona jest u styku z drogą, gdzie panuje intensywny ruch samochodów. Bio warzywa muszą pochodzić z czystych regionów, pól, które są chronione przed spalinami i rozmaitymi środkami chemicznymi, które mogą nie tylko szkodzić smakom, ale przede wszystkim mieć negatywny wpływ na zanieczyszczenia produktów spożywczych. Na szczęście sami producenci są coraz bardziej świadomi, jakość potwierdzają certyfikatami. Z kolei samo zdobycie certyfikatu poprzedzane jest kontrolami urzędników, którzy nie dopuszczają możliwości przyznania standardów certyfikowania w przypadku, gdy rolnik nie zachowuje starań o ekologiczność upraw.