1 z 6 następna
Oliwa z oliwek - boski smak, boskie działanie
Oliwa z oliwek jest nieodłącznym elementem dzisiejszej kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej. Jej smak, aromat i właściwości są znane już od czasów starożytnych, a właściwie już w 4000r p.n.e używano jej jako lekarstwa lub służyła do nawilżania skóry.
Zbawienne oleje
Oleje często źle się kojarzą przez swoją kaloryczność, ale jest to chyba jedyny minus zbawczych różnorodnych olei. Warto zaznaczyć, że nie podejmiemy tutaj tematu olei słonecznikowych czy rzepakowych, które cieszą się u nas największą popularnością, tylko ich zdecydowanie ciekawszych kuzynów. Opowiemy wa
Gęsina - królowa polskiego drobiu
Mięso z gęsi spożywa się w naszym kraju od bardzo wielu lat. Niegdyś obowiązkowe danie sylwestrowe, dziś tylko cień tamtych dni. Chociaż jesteśmy największym dostawcą gęsiny w Europie, na jednego mieszkańca polski rocznie (!) przypada tylko 17g tego szlachetnego mięsa.
Liofilizacja to złoty środek konserwacji żywności
Liofilizacja to proces bardzo podobny do suszenia żywności. Konserwuje ją, wytrącając ze swojego składu wodę w niemal 95% ! Proces ten odbywa się poprzez tzw. suszenie mrozem. Pierwsze zapiski o takich praktykach sięgają XII w., kiedy to ludność zamieszkująca Andy suszyła mrozem ziemniaki.
Kanapka może być kulinarnym dziełem sztuki
Wy też lubicie jadać kanapki? Zapewne wiecie, że można je urozmaicać na setki sposobów i każdego dnia zachwycać się innymi smakami. Można uciec od klasycznego pomidora i ketchupu na rzecz bardziej oryginalnych składników. Jakich?
A Wy już macie postanowienie noworoczne? Z nami może być łatwiej dotrzymać sobie obietnicy
Postanowienie noworoczne? Tak, coś o tym wiemy. Każdy z nas chyba ma tego typu obietnicę za sobą i... często obietnicę, której nie udało się samemu sobie dotrzymać. Najczęściej postanawiamy, że weźmiemy się za siebie i swoją nadwagę. Czy rzeczywiście aż tak trudno tego dokonać?
Karp to tradycja. Ale czy znacie te produkty?
Karpia można jadać na dziesiątki różnych sposobów. Oczywiście najbardziej tradycyjny jest w galarecie lub klasycznie, smażony na patelni. A co powiecie, by w te święta zaskoczyć i na stole serwować karpia z ekologicznego gospodarstwa w zupełnie nowej odsłonie?
Zdrowy prezent pod choinkę? Zapoczątkuj nową tradycję
Ile można kupować, kosmetyków, biżuterii, kapci i skarpetek? Dzisiaj w cenie są nietuzinkowe pomysły na świąteczne prezenty. Nie liczy się tyko podarunek, ile gest i... niespodzianka, której nie da się przewidzieć. A gdyby tak zrezygnować z klasycznej listy prezentów.
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla osób, które mają problemy z odpornością
Przypominamy o tym jak można budować odporność, żeby wesprzeć w naturalny sposób organizm, który nieustannie przez nas eksploatowany nie daje już rady sam się bronić.