1 z 6 następna
Oferty na nowy, wspaniały rok!
Nowy rok, postanowienia, czas na zmiany. To wszystko może przytłaczać, ale jeżeli chodzi o zdrowe i ekologiczne produkty to na pewno Wam pomożemy. Zapraszamy!
Aromatyczne i piękne zestawy prezentowe
Ten zimowy okres związany jest oczywiście z cudownymi herbatami, które rozgrzewają nas od środka w te chłodne dni. A jeżeli jeszcze mamy możliwość zadbać o to, aby herbaty zgrały się smakiem i zapachem z tym cudownym okresem, to nie można wyobrazić sobie już nic lepszego!
Pierogi = dobro narodowe
Pierogi to nieodłączny element polskiej kuchni i pokusiłbym się o stwierdzenie, że również kultury. Warto dowiedzieć się jak stały się naszym daniem narodowym i czy to my je wymyśleliśmy czy jednak zapożyczyliśmy.
Aronia - cierpko-słodki smak zdrowia
Aronia to krzew, który przywędrował do nas z Ameryki Północnej ale od razu znalazł swoje miejsce w naszej kulturze, w której tak kochamy przetwory
Oliwa z oliwek - boski smak, boskie działanie
Oliwa z oliwek jest nieodłącznym elementem dzisiejszej kuchni, szczególnie śródziemnomorskiej. Jej smak, aromat i właściwości są znane już od czasów starożytnych, a właściwie już w 4000r p.n.e używano jej jako lekarstwa lub służyła do nawilżania skóry.
Zbawienne oleje
Oleje często źle się kojarzą przez swoją kaloryczność, ale jest to chyba jedyny minus zbawczych różnorodnych olei. Warto zaznaczyć, że nie podejmiemy tutaj tematu olei słonecznikowych czy rzepakowych, które cieszą się u nas największą popularnością, tylko ich zdecydowanie ciekawszych kuzynów. Opowiemy wa
Gęsina - królowa polskiego drobiu
Mięso z gęsi spożywa się w naszym kraju od bardzo wielu lat. Niegdyś obowiązkowe danie sylwestrowe, dziś tylko cień tamtych dni. Chociaż jesteśmy największym dostawcą gęsiny w Europie, na jednego mieszkańca polski rocznie (!) przypada tylko 17g tego szlachetnego mięsa.
Liofilizacja to złoty środek konserwacji żywności
Liofilizacja to proces bardzo podobny do suszenia żywności. Konserwuje ją, wytrącając ze swojego składu wodę w niemal 95% ! Proces ten odbywa się poprzez tzw. suszenie mrozem. Pierwsze zapiski o takich praktykach sięgają XII w., kiedy to ludność zamieszkująca Andy suszyła mrozem ziemniaki.
Kanapka może być kulinarnym dziełem sztuki
Wy też lubicie jadać kanapki? Zapewne wiecie, że można je urozmaicać na setki sposobów i każdego dnia zachwycać się innymi smakami. Można uciec od klasycznego pomidora i ketchupu na rzecz bardziej oryginalnych składników. Jakich?